Přátelský děda, nebo chlípník? Bidenovy prezidentské ambice ničí generační střet

Adam Kotrbatý

Bývalý americký viceprezident z éry Baracka Obamy Joe Biden čelí politickému skandálu, který může snížit jeho šance vrátit se do Bílého domu. Už druhá žena jej obvinila, že se jí nevhodně dotýkal. Kauza není jen o Bidenovi nebo konkrétním incidentu. Ukazuje hlavně na zásadní generační střet v americké společnosti.

Amy Lapposovou v Americe ještě nedávno neznali. Joe Biden obsazoval titulní strany novin a média spekulovala, kdy už konečně oznámí, že chce být prezidentem. V pondělí se ale o Lapposové začalo psát stejně často jako o Bidenovi samotném. To, když se někdejší dobrovolnice v kampani jednoho z demokratických politiků stala druhou ženou, která Bidena obvinila z nevhodného fyzického kontaktu.

Poněkud abstraktní pojem je na místě. Že nešlo o sexuální obtěžování ani násilí, připouští sama Lapposová. „Nebylo to sexuální, ale existovala jistá hranice a Biden ji překročil,“ prohlásila v rozhovoru s listem Hartford Cournat. Biden jí měl údajně dát ruce kolem krku a dotýkat se jejího nosu tím svým. „Myslela jsem si, že mě chce políbit,“ vysvětlila Lapposová, co jí na politikově chování vadilo.

Náznak usmíření? Facebook udělal nečekaně vstřícný krok vůči vydavatelům

sinfin.digital