Bílý dům udílel prověrky navzdory nesouhlasu expertů. Rizikem může být i Trumpův zeť

Adam Kotrbatý

Ještě neskončily spory o interpretaci a zveřejnění zprávy zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který přes dva roky rozkrýval domnělé spojenectví Rusů a okolí Donalda Trumpa, a Bílý dům už čelí novému problému. Administrativa amerického prezidenta totiž měla udělit bezpečnostní prověrku až 25 lidem navzdory předchozímu nedoporučení. Mezi nimi byl i prezidentův zeť a poradce Jared Kushner.

Téma bezpečnostních prověrek znovu otevřela whistleblowerka Tricia Newboldová, která 18 let pracovala v Bílém domě v oddělení majícím je na starost. Newboldová upozornila kontrolní výbor Sněmovny reprezentantů, že proces se za éry prezidenta Donalda Trumpa stal značně netransparentní a docházelo podle ní k udělování prověrek lidem, kteří by je z mnoha důvodů získat neměli.

Mezi nejčastěji přehlížená rizika patřily vazby na zahraniční politiky a byznysmeny, střety zájmů, finanční problémy, údajná kriminální činnost nebo drogové delikty. Bílý dům také často uděloval tzv. dočasné prověrky, jež zajistily dotyčným osobám statut prověřené osoby po dobu procesu.

Podle Newboldové, která sloužila v éře republikánských i demokratických prezidentů, současná administrativa ignorovala nedoporučující stanovisko v celkem 25 případech. Dotyční tak navzdory obavám zpravodajských služeb získali přístup k citlivým a utajovaným vládním dokumentům.

Vážné problémy s bydlením mají desítky tisíc Čechů. Nejhorší situace se neřeší, říká Lesák

sinfin.digital