Tahoun modrobílých exkluzivně: Jdeme si pro vítězství, Netanjahu s námi nemůže počítat

Pavel Novotný

Nepůjdeme do koalice s Likudem premiéra Benjamina Netanjahua, říká pro INFO.CZ exkluzivně jedna z vůdčích tváří kandidátky hnutí Modrobílá. To má reálnou šanci po úterních volbách sestavit novou izraelskou vládu. Ofer Šelach je poslancem i tahounem modrobílých, které vede bývalý šéf generálního štábu Benny Ganc. Podle Šelacha nemá Netanjahu pro premiérský post morální kredit – je úplatný a do mainstreamové politiky navíc vtáhl následovníky rasistického rabína Meira Kahaneho. Pro úplnost: rozhovor s prominentním politikem modrobílých byl pořízen na konci března.

Vyhrajete volby? Jaké máte cíle?

Podle současných průzkumů lze očekávat, že se staneme nejsilnější politickou formací v parlamentu. Naším strategickým cílem je zvítězit nad Likudem nejméně o pět křesel. Poté prezident pověří Bennyho Gance sestavením vlády. A vše začne nanovo.

Kdo je Ofer Šelach

Bývalý novinář a nynější poslanec Ofer Šelach (59) je v parlamentu od roku 2013. Zvolen byl za stranu Ješ atid. Během vojenské služby u výsadkářů přišel o oko. Pracoval pro deníky Maariv i Jediot achronot. Je na osmém místě kandidátky Modrobílých, kterou vytvořili tři ex-šéfové generálního štábu s partají Ješ atid. Šelach má šanci získat klíčový sněmovní post, či vládní funkci.

Byl jsem posledních šest let šéfem sněmovního klubu strany Ješ atid (centristická formace vzniklá v roce 2012 – pozn. redakce), znám tedy Kneset velmi dobře. A věřím, že pokud dostaneme mandát k sestavení vlády, podaří se nám jí sestavit.

Existuje možnost, že sestavíte koalici spolu s Likudem?

Ne.

Ještě jednou mi to zopakujte, prosím. Spekulace se objevují různé…

Nemůžeme jít do vlády s Likudem, který vede (nynější premiér Benjamin) Netanjahu. Mám tedy na mysli Likud v té podobě, jak vypadá teď před volbami. (Rozhovor byl pořízen koncem března a od té doby se objevily spekulace o změně názoru modrobílých na spojenectví s Likudem. Ofer Šelach se každopádně vyjádřil takto – pozn. redakce.)

Je to osobní? Nelze vládnout s Netanjahuem?

Myslíme si, že to není možné. Nejde přitom o osobní vlastnosti pana Netanjahua. Cítíme jako problém, že on jako možný premiér má co vysvětlovat justici. Domníváme se zkrátka, že by šéf izraelské vlády měl splňovat jiná mravní kritéria.

Vadí vám jeho korupční kauzy?

Ano, jde o tyto kauzy.

sinfin.digital