Německo i Island těží z globálního oteplování. Nic není černobílé, připomíná ČRo

Jan Januš

V Olomouci tento týden probíhal 35. ročník festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. V rámci veřejných poslechů a debat přísných odborníků se na něm utkaly i nejlepší dokumenty, reportáže, dramata a multimédia z poslední doby. Českému rozhlasu jako organizátorovi celé akce se rovněž povedlo otevřít důležitá společenská témata z více úhlů pohledu. Právě v kategorii Reportáž totiž soupeřily třeba dva příspěvky o globálním oteplování. Zatímco ten český se zaměřil na potápějící se americký ostrov, ten německý zmapoval nové možnosti plavby přes Severní moře. Z jednoho tak vyšlo globální oteplování jako hrozba, z druhého naopak jako nová příležitost.

Takovýto pohled je dosti poučný. Stojí tak za to se na obě reportáže zaměřit blíže. První z nich, Ostrov Tangier, připravil zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech amerických Jan Kaliba. Není náhodou, že právě ta i celou soutěž vyhrála.

„Když koncem loňského roku připojila i Sýrie podpis pod Pařížskou dohodu o klimatu, staly se jedinou zemí, která se otevřeně staví proti ní a plánuje z ní vystoupit, Spojené státy. Zároveň politika současného prezidenta Donalda Trumpa bere větší ohled například na zájmy uhelného průmyslu než na varování vědců před následky globálního oteplování.

Chystáme Radiožurnál Sport a do Prahy zveme Gorbačova, říká šéf ČRo René Zavoral

sinfin.digital