Assange hraje o život. Čím pobouřil Ekvádor a proč mu hrozí ztráta azylu?

Eliška Kubátová

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange je znovu v úzkých. Kdysi proti sobě poštval Spojené státy, když zveřejnil tajné dokumenty o válce v Iráku a Afghánistánu, teď pobouřil Ekvádor, který mu posledních sedm let poskytuje azyl na ambasádě v Londýně. Assangeovi tak hrozí, že bude z ekvádorského velvyslanectví velmi rychle vyhnán. Co se stane pak? Bude vydán do Spojených států, kde mu hrozí tvrdý trest? Přinášíme odpovědi na nejpalčivější otázky kolem kauzy, která po letech relativního klidu opět přitahuje pozornost.

Kromě Spojených států, které by zakladatele WikiLeaks chtěly dostat do vlastních rukou kvůli zveřejnění citlivých informací, si na Assange léta brousí zuby i Švédsko. To ho chtělo vyslechnout v případu sexuálního útoku, kterého se měl Assange dopustit v roce 2010. Australský uprchlík obvinění opakovaně odmítal a tvrdil, že vydání do Švédska je jen záminkou pro jeho následné předání Spojeným státům. Posledních sedm let se tak ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, kam se dostal i díky sympatiím předchozího ekvádorského prezidenta Rafaela Correy.

Čím si Assange poštval Ekvádor?

Se současnou hlavou jihoamerické země Assange už tak dobré vztahy nemá a není se čemu divit. Proti svému hostiteli rozpoutal malou válku, když minulý týden zveřejnil na portálu WikiLeaks několik let staré fotografie ekvádorského prezidenta Lenína Morena a jeho rodiny. Australský uprchlík kvůli tomu čelí nařčení, že se aktivně zapojil do Correovy kampaně proti stávající hlavě státu. Co Morena pálí nejvíc, je zveřejnění dokumentů týkajících se nelegálních transakcí a úplatků převáděných přes společnost prezidentova bratra.

Brexit je šance pro Česko. Firmy a lidi z Británie láká na levný život v srdci Evropy

sinfin.digital