Další ničivá válka v Libyi? Na Tripolis míří armáda rebelujícího generála z východu země

Pavel Novotný

Dobudeme hlavní město Tripolis, zavelel Chalífa Haftar. Tedy vojenský velitel a fakticky i politický lídr rebelů z východu Libye. Jeho dobře vycvičení i vyzbrojení bojovníci se vydali obsadit západ země, kde vládne mezinárodně uznaný kabinet premiéra Fáize Sarrádže. Haftar, někdejší druh a později nepřítel diktátora Muammara Kaddáfího (1942–2011), se netají záměrem poskládat dohromady rozhádanou zemi. Aby jí pak sám vládl.

Lze očekávat znovusjednocení země pod tvrdou rukou předrevolučního maršála, který po návratu z exilu zformoval vlastní východolibyjskou armádu? Nebo rozbouřený severoafrický stát čekají ještě horší zmatky než dosud? Protože právě začíná další regulérní válka?

V současnosti je jasné jen to, že se rebelové z východu právě teď rozhodli vojensky dobýt západní Libyi. Oficiálně prý proto, aby ji „vyčistili od zbývajících teroristických skupin“. Což je patrně také narážka na fakt, že se na vládě v Tripolisu podílejí i islamistická hnutí, zatímco Haftar je striktním zastáncem sekulárních principů.

sinfin.digital