Na hranicích Evropy jsou desetitisíce uprchlíků. Rakouský ministr předpovídá další migrační krizi

Rakouský ministr vnitra za stranu Svobodných (FPÖ) Herbert Kickl napsal třem členům Evropské komise (EK) naléhavý dopis, v němž varuje před další migrační krizí a žádá EK, aby se na ni připravila. Na hranicích EU je podle něj připraveno k pochodu do středu Evropy až 70 000 dalších uprchlíků.

Kickl v dopise zaslaném Evropské komisi píše, že na základě jeho informací z různých zdrojů „lze očekávat výrazný nárůst nelegální migrace na východní trase ze Středozemního moře a na Balkáně“. Odvolává se přitom na varování organizace Europol, která předpovídá novou vlnu uprchlíků zejména z Turecka. Ta by podle Kickla přivedla nestabilní Balkán do nové uprchlické krize.

„Už dnes v regionu čekají desetitisíce migrantů, z toho zhruba 5 000 přímo na hranicích EU v Bosně a dalších 5 000 v Srbsku. K tomu se přidává 60 000 žadatelů o azyl v Řecku a 5,6 milionů syrských uprchlíků na Blízkém východě. Ti všichni, pokud okamžitě nepřijmeme důležitá opatření, vykazují jasný potenciál k novému masivnímu migračnímu pohybu,“ napsal Kickl.

Ekonom: Češi důchodům nerozumí. Ročně zmizí 20 miliard, devět stovek navíc je nesmysl

sinfin.digital