Americký miliardář věští konec kapitalismu. Do dvou let čeká revoluci

Pokud politici neprosadí radikální změny, které zastaví narůstající nerovnost mezi lidmi, dojde už v příštím desetiletí ke vzpouře a rozpadu společnosti. S tímto varováním nepřichází žádný komunista ani socialista, ale jeden z nejznámějších žraloků západního finančního světa, americký miliardář Ray Dalio.

I když se v poslední době snaží takzvaně „zachránit svět“ před sociální katastrofou i mnozí další bohatí lidé, v případě devětašedesátiletého Dalia je varování před „koncem současné formy kapitalismu“ obzvlášť pikantní. Jedná se totiž o finančníka, který své jmění odhadované na 18,4 miliardy dolarů, získal především spekulativními obchody a správou rizikových „hedgeových“ fondů. Nyní se snaží dokázat, že systém, jehož prostřednictvím pohádkově zbohatl, je špatný a musí se změnit.

„Zbývají nám už jen dva roky na to, abychom zachránili naši společnost,“ napsal Dalio v rozsáhlé eseji, kterou zveřejnil na sociální síti LinkedIn. Na jednatřiceti stranách se snaží vysvětlit, proč právě jemu, v pravém slova smyslu finančnímu žralokovi, připadá současný „kapitalismus“ neudržitelný. Ve zkratce řečeno proto, že už dávno přestal být údajně systémem rovných příležitostí.

„Mnoho let jsem pozoroval, jak se kapitalismus vyvíjí způsobem, který dnes pro většinu Američanů není dobrý,“ tvrdí Dalio. Současný kapitalistický systém v nejvyspělejších zemích světa podle něj vytváří stále se obnovující spirály, které na jednu stranu vynášejí vzhůru majetné a srážení dolů ty nemajetné.

Evropa může na chaos v Libyi doplatit. V nové migrační vlně by mohly dorazit statisíce lidí

sinfin.digital