Ekvádoru po sedmi letech došla trpělivost s Assangem. Zakladatele Wikileaks zatkla policie

Adam Kotrbatý

Britská policie zatkla na základě americké žádosti o vydání zakladatele WikiLeaks Juliana Assange. Umožnilo jí to rozhodnutí Ekvádoru, na jehož ambasádě se Assange posledních sedm let ukrýval. Zakladateli WikiLeaks, který je mimo jiné podezřelý z toho, že pomáhal Rusku s vměšováním do posledních prezidentských voleb ve Spojených státech, hrozí tvrdý trest. 

Sedm let držel Ekvádor nad Julianem Assangem ochrannou ruku. Zakladatel portálu WikiLeaks, který v minulosti publikoval mimo jiné tajné dokumenty americké vlády, se na londýnské ambasádě jihoamerického státu ukrýval před možným vydáním do Švédska. To jej chtělo vyslechnout kvůli znásilnění, jehož se australský rodák měl dopustit v roce 2010. Stockholm mezitím případ odložil, švédské úřady ale upozornily, že kauza není uzavřená a mohou ji znovu otevřít.

Poslední dobou byly vztahy mezi Assangem a Ekvádorem napjaté. Assangeovi v roce 2012 pomohl tehdejší prezident Rafael Correa. Nová administrativa však měla s uprchlíkem spory. Loni v březnu ekvádorská vláda oznámila, že odřízla Assange od internetu poté, co porušil slib neovlivňovat a nekomentovat politiky v cizích zemích. Další restrikce se týkaly počtu návštěv nebo uvalení povinnosti, aby Assange čistil koupelnu a staral se o svoji kočku.

Diktátor Bašír padl, lidé slaví v ulicích. Moc v Súdánu teď třímá armáda

sinfin.digital