Američané zkouší novou taktiku proti Pekingu. Radí zemím, jak se nenechat zlikvidovat čínskými půjčkami

Marek Hudema

Američtí poradci pomohli podle deníku The Wall Street Journal Barmě získat lepší podmínky při spolupráci s Čínou a její společností CITIC a vyhnout se neúnosnému  zadlužení u čínských institucí. Spojené státy se tímto postupem snaží omezit čínský vliv. Konglomerát CITIC působí v mnoha zemích a ovládl mimo jiné investice čínské firmy CEFC v Česku.

Původně čínský státní konglomerát CITIC plánoval v Barmě projekty v hodnotě 7,3 miliardy dolarů. Nakonec ale půjde o částku znatelně nižší - 1,3 miliardy. Podle listu The Wall Street Journal k tomu přispěli američtí experti a má to být nový recept Washingtonu, jak omezit čínský vliv v oblasti Asie a Pacifiku.

V čem byl problém? Čína investuje v Barmě do stavby přístavu, železnic, ekonomických zón, energetiky a těžby. Jde o investice v rámci čínské Nové hedvábné stezky, která má propojit Čínu s Evropou a Afrikou. Jenže tyto dílčí projekty jsou často naddimenzované, odhady jejich návratnosti jsou příliš optimistické a končí vysokým zadlužením dané země, která tak zůstává Pekingu na milost.

Peking dal společnosti CITIC zelenou pro převzetí CEFC. Zeman to oznámí v Číně

sinfin.digital