Trumpovi poradci chtěli vytrestat levici. Plánovali do jejích měst posílat migranty

Adam Kotrbatý

Tým amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažoval, že bude migranty zadržené na hranicích s Mexikem rozmisťovat do měst, kde vládnou političtí oponenti současné federální administrativy. Nápad mezi Trumpovými poradci rezonoval opakovaně, a to navzdory nesouhlasu ministerstva vnitřní bezpečnosti. Trump by měl v nejbližší době představit plán, jak s rostoucí migrací bojovat.

Migranti, které americké úřady musí propustit, se nyní dostávají na svobodu v příhraničních městech. Už v listopadu ale přišli poradci amerického prezidenta s nápadem na změnu. Navrhovali, aby pohraniční stráž běžence rozmisťovala do měst, které ovládají politici Demokratické strany. Jako první o kauze informoval americký list Washington Post.

Informaci potvrzuje e-mail Trumpovy poradkyně Sylvie May Davisové, která 16. listopadu loňského roku – tedy v době, kdy USA řešily migrační karavanu mířící k jejich hranicím – navrhla ministerstvu vnitřní bezpečnosti, Imigrační a celní službě (ICE) a pohraniční stráži, aby migranty posílala do měst nespolupracujících s centrální vládou. Podle podporovatelů myšlenky by změna pomohla uvolnit místa v nyní přeplněných táborech na hranicích.

Holec: Ne, komunisti se fakt nezměnili. A jsou na to hrdí

sinfin.digital