Progresivnější daně, pomoc matkám samoživitelkám, šrotovné: jak by mohl Macron reagovat na žluté vesty

Milan Rokos

rok

Ulevit střední třídě, matkám samoživitelkám a lidem s nejnižšími důchody. Taková může být reakce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na krizi okolo hnutí žlutých vest. Místo původně plánovaného zvýšení daně z pohonných hmot by stát mohl dosáhnout nižších emisí finanční podporou chudších při nákupu ekologičtějších aut.

Nastane dlouho očekávané smíření? Na tuto otázku si bude moci francouzská veřejnost odpovědět zřejmě už příští týden, kdy se očekává vystoupení prezidenta Emmanuela Macrona. Šéf Elysejského paláce by měl národu oznámit, jaké závěry vyvodí z Velké veřejné debaty, která měla prostřednictvím konzultací s občany reagovat na protesty hnutí žlutých vest.

Do ulic francouzských měst nicméně ještě tuto sobotu vyrazilo k tradičním protestům na 31 tisíc lidí. Největší nepokoje se odehrávaly v jihofrancouzském Toulouse, kde policie zadržela tři desítky lidí. Většina žlutých vest ostatně Macronem iniciovanou debatu bojkotovala s tím, že jde jen o prezidentův trik k odvedení pozornosti.

Macronův plán na privatizaci pařížských letišť budí odpor. Opozice sáhla k nevídanému kroku

sinfin.digital