Mladý starosta chce být prvním homosexuálním prezidentem USA. Je černým koněm demokratů

Adam Kotrbatý

Do boje o křeslo prezidenta Spojených států vstoupil černý kůň. Teprve 37letý Pete Buttigieg v neděli oznámil, že se hodlá ucházet o Bílý dům. Průzkumy mu už nyní dávají třetí největší šance mezi demokraty. Lépe na tom jsou jen dva letití politici z pomyslné první ligy – Joe Biden a Bernie Sanders. Pokud by Buttigieg uspěl, stal by se nejen nejmladším prezidentem, ale také prvním gayem v úřadu.

vyslovením jeho jména mají problémy i američtí žurnalisté. Krkolomné příjmení způsobilo, že jej mnozí raději oslovují familiérně Pete. A oblíbená je i přezdívka „Starosta Pete“, kterou si Buttigieg vysloužil vzhledem k dlouholetému působení v čele radnice města South Bend v americkém státě Indiana.

Ti, kteří jej čtou poprvé, i američtí televizní profesionálové, by si však měli výslovnost Buttigiegova jména rychle osvojit. Mladý starosta má nakročeno k tomu stát se kometou primárek v Demokratické straně. První klání v Iowě je sice na programu až za deset měsíců, ty ale kandidáti musí využít ke kampani a oslovování voličů. Kolotoč výher, porážek a odstupování následně nabere strhující tempo a dohánět ztráty bude složité.

Třetí vzadu

Buttigieg vstupuje do boje se solidní pozicí. Obecně platí, že se řadí do skupiny vyzyvatelů viceprezidenta Joea Bidena a senátora Bernieho Sanderse. Nejnovější průzkum společnosti Emerson přisoudil Buttigiegovi dokonce třetí místo za zmíněnými dvěma muži, v jiných má drobný odstup například na senátorky Kamalu Harrisovou nebo Elizabeth Warrenovou. Platí ale, že ve všech případech jde o zanedbatelné rozdíly.

Macura: Faltýnek je mazaný lišák. Jeho kauza je nešťastná, ale nevěřím, že by si naběhl na vidle

sinfin.digital