Rasismus měl v minulosti Čínu udržet pohromadě. Přežil ovšem až do dneška

Marek Hudema

Rasismus je problém Západu, ne náš, tvrdí čínská komunistická vláda. Číňané byli dokonce podle oficiálního výkladu dějin v minulosti obětí západního rasismu stejně jako Afričané. Ve skutečnosti ale v Číně rasismus existuje, je velmi otevřený a je zaměřen především proti černochům.

Černé Afričany a vůbec černochy čeká v Číně neskrývaný rasismus. Potvrzuje to i Bram Van Paesschen, autor dokumentárního filmu Jsem tady nový o životě Afričanů v čínském Kantonu, který byl promítán na festivalu Jeden svět. „Číňané jsou velmi přímí. Přímější než Evropané. Mluvil jsem s africkým studentem, který hodně cestuje, a ten říkal, že Číňané se vůči němu chovají rasisticky, mluví o něm nepěkně, čemuž rozumí, protože umí čínsky, zakrývají si nosy, když ho vidí. V New Yorku vidí v metru podobný rasismus, ale je skrytý,“ vysvětlil INFO.CZ Van Paesschen.

Číňané chápou černochy jako něco cizího a často se jich trochu bojí. Vidět je to právě v Kantonu. Ten je v Číně znám také jako „čokoládové město“ protože v něm žilo nejvíc černochů v Číně. V roce 2015 to prý bylo asi 150 tisíc Afričanů, i když odhady jsou značně nespolehlivé. Není to přitom mnoho vzhledem k tomu, že samotné město Kanton má více než 11 milionů obyvatel. Přesto jsou viditelní a u Číňanů vzbuzují iracionální obavy ze šíření nemocí jako je AIDS nebo ebola a z pašování drog a růstu kriminality.

Návrat maoismu v Číně? Komunisté chtějí poslat miliony mladých lidí na venkov

sinfin.digital