Trumpovi se hroutí „dohoda století“. Kamenem úrazu jsou požadavky izraelského premiéra

Pavel Novotný

ANALÝZA | Mír mezi Izraelem a Palestinou jen tak nebude, shodují se experti. Tedy pokud Američané dosavadnímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi odkývají vše, s čímž vyrukoval před nedávnými a pro něj vítěznými volbami. Důvod je prostý: za těchto podmínek nemohou na jakýkoli myslitelný projekt přistoupit ani Palestinci, ani vůdci arabských zemí. Včetně těch, které se s Izraelem usmiřují. Riskují nejen čest a vyžadovaný respekt, tolik v arabském světě důležitý, ale patrně i prostou loajalitu svých poddaných.

Bombasticky ohlašovaná „Dohoda století“ patrně zemřela ještě před tím, než se s ní svět měl šanci seznámit. Plán, který prezident Trump slibuje několik let a má prý jednou provždy vyřešit století starý spor, zamýšlela americká administrativa zveřejnit právě v těchto dnech – Washington sliboval, že tak učiní po izraelských volbách, které (opravdu) proběhly 9. dubna. Zatím však z USA žádný plán nevypadl a experti se ptají po důvodu.

Tím může být fakt, že Netanjahu před volbami slíbil svému pravicovému – především tedy krajně pravicovému – voličstvu takové kroky, které dohodu s Araby jednoduše vylučují. A to i proto, že staronový premiér prý své sliby učinil po dohodě, či spíše ve shodě s americkými vyjednavači.

Tedy, Likud (o jeho politických satelitech nemluvě) nepočítá se vznikem nezávislého palestinského státu. Palestincům míní poskytnout zřejmě jen autonomii zhruba v rozsahu, jakou mají nyní. Jinými slovy: žádný stát teď… a pokud možno nikdy.

Jeruzalém - Staré město
sinfin.digital