Ruské rakety kontra americké stíhačky. USA a Turecko směřují k závažné roztržce

Marek Hudema

Mezi USA a Tureckem to vře. V celém příběhu jde o nejmodernější zbraně, velké peníze a také o možnou špionáž. V posledním dějství turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poslal do USA svého zetě Berata Albayraka, aby odvrátil americké sankce proti své zemi. Albayrak se sice svěřil, že je optimistický, ale neuspěl.

Celý problém se dá jednoduše shrnout takto: Turecko chce nakoupit nejmodernější zbraně z Ruska i z USA. Jenže Američané se bojí, že se tak Rusové oklikou dostanou k tajemstvím, o která se Pentagon rozhodně dělit nechce. Nelibost vyvolává i fakt, že by ruský arzenál měl kupovat člen Severoatlantické aliance, kterou by to podle kritiků mohlo poškodit. Turecko ale trvá na svém. Tvrdí, že chce nakupovat zbraně, kde si zamane, a že se chce „podívat“ na moderní technologie. A nepřímo naznačuje, že právě ty z ruské dílny jsou velmi dobré.

Co konkrétně si Ankara pořizuje? Nejmodernější z běžně používaných ruských kompletů proti raketám a letadlům známý jako S-400. Současně také 100 amerických letadel F-35, na jejichž výrobě se podílí. A právě tohle vadí Američanům – bojí se, že se S-400 „naučí“ důležité údaje o F-35 a hýčkané stroje se tak rychle dostanou do taktické nevýhody.

Turci uštědřili Erdoganovi ve volbách tvrdý políček. Další „pohroma“ může brzy následovat

sinfin.digital