Elitní francouzská škola pro úředníky má skončit. Macron ji zruší v reakci na protesty žlutých vest

Milan Rokos

Pro mnohé Francouze představuje symbol nerovnosti a elitářskou školu, která nevychovává odborníky, ale nezkušené budoucí šéfy velkých státních firem. Prezident Emmanuel Macron proto chce školu, z níž má sám diplom, zrušit. Má to být jedna z reakcí na protesty hnutí žlutých vest.

Dlouho očekávaný projev francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se sice kvůli požáru katedrály Notre-Dame neuskutečnil, francouzská média už ale mají seznam jím připravovaných opatření k dispozici. Kromě těch očekávaných, jako snížení daní střední třídě, fixace nejnižších důchodů na inflaci a usnadnění referend si Elysejský palác přichystal i jedno překvapení – zrušení elitní vysoké úřednické školy l´ENA (v překladu Národní škola pro veřejnou správu). Sám Macron přitom patří k jejím absolventům.

Dědictví po generálu de Gaullovi

L´ÉNA, kterou založil v roce 1945 generál Charles de Gaulle, je nejprestižnější francouzskou vysokou školou, jejíž diplom má hned několik prezidentů i premiérů. Školu ale mnozí kritici včetně jejích bývalých studentů obviňují z vytváření elity.

„Generál de Gaulle ji založil proto, aby pomohl moderní, otevřené a demokratické státní správě, která by umožnila i lidem z prostých kruhů se dostat do nejvyšších úřadů v zemi. To, že se později stala v očích některých elitářskou školou, je paradoxem dějin,“ řekl INFO.CZ senátor Pavel Fischer, který ji absolvoval.

Lepenovci radikálně obrátili: Odchod z EU a návrat k franku jsou passé. Teď mají jiné priority

sinfin.digital