Odjela do Sýrie a vdala se za fanatiky z IS. Dnes má vdova po islamistech klidný život v Německu

Eliška Kubátová

V době, kdy Evropa řeší, co dělat s navrátilci z území samozvaného Islámského státu, vyplouvá na povrch příběh vdovy po dvou islamistech, která dnes údajně žije poklidný život v německém Hamburku. Na příběh Omaimy – německé občanky s tuniskými kořeny, která v roce 2015 odešla do válkou zmítané Sýrie – tento týden upozornila libanonská reportérka Jenan Moussaová. Novinářka, která získala přístup do jejího telefonu, nabízí „necenzurovaný pohled“ do života ženy, která opustila Německo, aby se k teroristické organizaci přidala.   

Když uznávaná válečná reportérka arabského televizního kanálu Al Aan Jenan Moussaová získala od „důvěryhodného zdroje“ obsah telefonu Omaimy A., věděla, že se jí dostal do ruky poklad. Objevila tisíce zpráv, fotografií a dalších souborů dokumentujících cestu ženy z Německa na území samozvaného Islámského státu, ke kterému se přidala v roce 2015. Celkem bezmála čtyřicet gigabajtů.

„V okamžiku, kdy jsem uviděla ten obsah, uvědomila jsem si, že je to necenzurovaný pohled do života ženy Islámského státu,“ říká Moussaová pro německou televizi Deutsche Welle. Novinářce pak trvalo několik měsíců, než všechna data z telefonu prostudovala. Tento týden poprvé zveřejnila některé fotografie a dokumenty, které doprovodila obsáhlou reportáží popisující život mladé ženy v srdci chalífátu.

ANALÝZA: Trump vyzývá Evropu k přijetí nebezpečných džihádistů ze Sýrie. Jaká jsou úskalí a rizika?

sinfin.digital