Madurova noční můra. Slumy přestávají věřit v chávismus a naslouchají opozici

Lucie Bednárová

Chudinské čtvrti rozkládající se na kopcích venezuelského Caracasu vždy patřily k nejhlasitějším obhájcům tzv. chávismu a s jejich podporou počítal i nástupce Huga Cháveze v prezidentském úřadu Nicolas Maduro. To už ale neplatí. Poté, co proti Madurovi vystoupil lídr opozice Juan Guaidó, kterého od ledna za prezidenta uznává na šest desítek států, se karty obrátily a obyvatelé největšího caracaského slumu Petare chtějí změny. Jak uvažují lidé z této společenské vrstvy, ukázala před časem reportáž britského deníku The Guardian.

„Maduro může za tohle všechno. Maduro je monstrum a ďábel. Lidé už za ním nestojí,“ říká pro The Guardian 54letá Magaly Arismendiová, která pracuje v kadeřnictví ve čtvrti Petare rozprostírající se na východních kopcích venezuelského Caracasu.

„Petare bylo vždycky chávistické, to už ale dnes neplatí,“ přidává se k ní katolický kněz Héctor Lunar, který je už několik měsíců členem opozičního hnutí, jež chce svrhnout Madura.

Nicolas Maduro stojí v čele Venezuely od roku 2013, kdy v roli prezidenta vystřídal Huga Cháveze, který v zemi nastolil systém známý jako „chávismus“. Chávez si programem „socialismus 21. století“, který štědře dotoval ze zisků z prodeje ropy, získal chudé vrstvy společnosti žijící v tzv. bairros. Venezuela je už několikátým rokem ekonomicky na kolenou, ale lepších zítřků, jak Chávez sliboval, se nikdo, kromě lidí napojených na režim, nedočkal.

Poc: Brutální kampaň s bojovými výpady? Jen pokud se vyhrotí pološílené téma typu czexit

sinfin.digital