Zeman v Rakousku „zrušil“ Benešovy dekrety. Politiky už toto téma nezajímá

Zvláštní spojenectví českého prezidenta Miloše Zemana s rakouskou nacionalistickou stranou Svobodných má nečekaný výsledek. V Rakousku se takřka zastavila politická debata o poválečných Benešových dekretech. Ani Svobodní už na dekrety neútočí.

Důkazem je mimo jiné představení dlouho očekávané knihy českých a německých historiků s názvem „Sousedé. Česko-rakouská kniha o dějinách“. Publikace, představená oficiálně v Rakousku minulý týden, měla po čtyřleté práci 21 odborníků z Česka a Rakouska shrnout a popsat historické vztahy Čechů a Rakušanů v minulých staletích. Kdo by ale čekal, že se historici tvrdě střetnou v hodnocení takových událostí, jakými byly život Čechů v monarchii nebo poválečné vyhnání Němců z Česka, hluboce by se zmýlil. Žádný zásadní střet se nekonal.

„V případě poválečného vyhnání žádná velká diskuse neproběhla,“ uvedl pro agenturu APA vedoucí rakouského týmu historiků Niklas Perzi. Rakouští historici se podle něj dokázali s českými kolegy shodnout i na tom, že místo v Česku používaného termínu odsun (německy Abschub) bude v knize použita formulace vyhnání (Vertreibung). Na druhou stranu se rakouský tým ztotožnil s českým odhadem obětí takzvaného divokého odsunu, při kterém se Češi po konci války násilím „mstili“ českým Němcům za válečné bezpráví.

Boj o Nord Stream 2. Možný nástupce Junckera slibuje konec projektu, Rusové hrozí žalobami

sinfin.digital