Facebook je opět pod tlakem kvůli ochraně dat. Čeká jej soud, Zuckerberg navrhl změny

Adam Kotrbatý

Společnost Facebook zřejmě čekají další soudní tahanice. Kanadský regulátor ji chce zažalovat, protože nereagovala na opakované výzvy a doporučení a nedokázala ochránit soukromí svých uživatelů. Kvůli ochraně dat čelí Facebook potížím i v USA a Evropě. Šéf firmy Mark Zuckerberg už proto začal vymýšlet zásadní změny, které by měly situaci zlepšit.

Dva kanadské kontrolní orgány ve své čtvrteční zprávě konstatovaly, že Facebook porušil zákony země, když nerespektoval doporučení a nedokázal zabezpečit uživatelská data proti jejich zneužití. Zpráva je výsledkem ročního vyšetřování role Facebooku ve skandálu Cambridge Analytica.

Technologický gigant se musel v minulosti kvůli podobným problémům obhajovat v americkém Kongresu i britském parlamentu. Britská televize Channel 4 loni na jaře upozornila, že společnost Cambridge Analytica získala data až 87 milionů uživatelů, mezi nimiž byli kromě Američanů a Britů například i Kanaďané. Bez jejich vědomí je využila k podpoře prezidentské kampaně Donalda Trumpa nebo ovlivňování Britů před referendem o brexitu.

Španělsko kráčí do další politické krize. 5 věcí, o které jde ve volbách

sinfin.digital