Zvrat v honu na nejhledanějšího teroristu světa. Vůdce IS se nečekaně objevil na videozáznamu

rok

Bývalý vůdce teroristického chalífátu se na videozáznamu vyjadřuje k aktuálním událostem včetně útoků na Srí Lance. Sedmačtyřicetiletý abú Bakr Bagdádí už přitom měl být dávno po smrti. Zprávy o jeho zabití přinesla světová média v minulosti hned několikrát.

„Islámský stát představuje i přes své omezené možnosti stále silnou hrozbu.“ V úterý to řekl irácký premiér Ádil Abdal Mahdí, který tak reagoval na překvapivé zveřejnění videozáznamu s abú Bakrem Bagdádím, vůdcem někdejšího teroristického chalífátu.

Džihádisté přišli s videozáznamem Bagdádího poprvé po pěti letech – naposledy ukázali svého vůdce v roce 2014, kdy vyhlašoval v mosulské mešitě vznik chalífátu. Poslední audiozáznam, v němž vyzýval své stoupence k dalšímu boji, se pak datuje do loňského září. Už několikrát se přitom v minulosti spekulovalo o Bagdádího smrti při náletech Američany vedené koalice.

Je to opravdu on, věří experti

Video nyní zkoumají západní tajné služby, jeho autenticitu zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Podle expertů z amerického centra pro sledování extremistických skupin (SITE) je ale mužem na záznamu skutečně Bagdádí. Francouzský akademik Mathieu Guidere citovaný listem Le Figaro tvrdí, že biometrická analýza jeho hlasu i vizáže nechává jen málo prostoru k pochybám.

Otázky kolem masakru na Srí Lance. Co víme o vrazích stovek lidí a proč vláda nezasáhla?

sinfin.digital