Tajemný ruský troll odhalil identitu. Tepe do politiků, Rusové jej zbožňují

adk

Roky se skrýval v anonymitě a tepal do ruských politiků. Teď autor populárního internetového účtu StalinGulag odhalil totožnost. Obchodník Alexander Gorbunov tak učinil kvůli strachu o svoji rodinu.

Lídr ruské opozice Alexej Navalný jej označil za „nejdůležitějšího politického sloupkaře v Rusku“. A to přesto, že Gorbunov není novinářem. Své příspěvky publikuje na sociálních sítích. Na Twitteru nasbíral přes milion sledujících, populární je i na ruské platformě Telegram.

Gorbunov pod jménem StalinGulag píše o všem, co se dotýká ruské politiky nebo života v Rusku. Tweetoval o návštěve Kim Čong-una, dělal si legraci z ministryně, psal o ukrajinských prezidentských volbách nebo o návrzích zakázat dovoz parmazánu a dalších absurditách. Pro BBC, která s ním pořídila rozhovor, tvrdí, že jej štvou nespravedlnosti, které se v zemi dějí.

„Je nemožné mlčet, když se v Rusku stávají šílené věci,“ prohlásil Gorbunov, jenž trpí spinální svalovou artrofií, kvůli níž je připoutaný na vozík. Muž, který se narodil v roce 1992 v Machačkale, se navrzory handicapu stal úspěšným obchodníkem. Specializuje se mimo jiné na kryptoměny.

Justiční klid v nedohlednu. Baxa nechce vést ani jeden z vrchních soudů

sinfin.digital