Rusko zlanařilo dalšího rakouského exkancléře. Kern míří do státních drah

Bývalý rakouský kancléř Christian Kern bude poradcem ruských státních drah (RŽD) s ročním platem kolem 60 000 euro (1,6 milionu korun). Informovala o tom ruská média. Exkancléř následuje řadu dalších, vysoce postavených politiků v Rakousku a Německu, kteří se na konci politické kariéry nechali zlákat do služeb ruských státních firem.

Třiapadesátiletý sociální demokrat Christian Kern byl rakouským kancléřem od května 2016 do prosince 2017. V červnu 2017 jako jediný premiér navštívil ruského hospodářské fórum v Petrohradě, kde se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem. A stejně jako někteří další rakouští politici a průmyslníci se vyslovil pro zrušení diplomatických sankcí, která uvalila Evropská unie na Rusko kvůli anexi Krymu.

Nyní by měl Christian Kern své ruské kontakty zužitkovat. Podle ruské agentury Interfax a novin „Vedomosti“, které se odvolávají na interní zdroje, se rakouský exkancléř chystá nastoupit do dozorčí rady ruských státních drah. Rada si loni vyplatila na odměnách v přepočtu 720 000 euro (18,5 milionu korun), pro Kerna by se měla roční odměna údajně pohybovat kolem 60 000 euro (1,6 milionu korun). Ani ruské dráhy, ani samotný kancléř však zatím zprávu nekomentovali.

Zeman v Rakousku „zrušil“ Benešovy dekrety. Politiky už toto téma nezajímá

sinfin.digital