Pád měny, opoziční bojkot a hrozba protestů. Volební „dárek“ Erdoganovi má velké důsledky

Milan Rokos

Turecká volební komise včera dramaticky zasáhla do dění a nařídila opakování místních voleb v Istanbulu. Strana prezidenta Erdogana tam původně těsně prohrála, kvůli čemuž se odvolala. Co se může zdát jako závažný, ale stále jen lokální problém, už má citelné důsledky. Hodnota turecké liry v reakci klesla o tři procenta a opozice jedná o bojkotu opakovaných voleb, které označuje za projev diktatury. A je otázka, kolik nespokojených voličů si dovolí vyjít do ulic. 

„Největší překroucení demokratických voleb v Turecku od roku 1950.“ Tak hodnotí pondělní rozhodnutí úřadů opakovat volby starosty v Istanbulu analytik Soner Cagaptay z Institutu pro blízkovýchodní politiku ve Washingtonu.

Turecká nejvyšší volební komise v pondělí oznámila, že ruší výsledek důležitého hlasování, v němž zvítězil opoziční kandidát Ekrem Imamoglu. Nové volby by se měly uskutečnit 23. června, opozice už ale uvažuje o jejich bojkotu. Jako důvod svého rozhodnutí komise uvedla údajné podvody a nepovolené složení některých volebních komisí.

Turci uštědřili Erdoganovi ve volbách tvrdý políček. Další „pohroma“ může brzy následovat

sinfin.digital