Chudá Guyana se může stát nejbohatším státem světa. Pokud se vyhne ropnému prokletí

Milan Rokos

rok

Jihoamerická Guyana je druhou nejchudší zemí kontinentu, brzy se ale díky ropnému boomu může stát jedním z nejbohatších států světa. Pokud tedy budou z nově nabytého bohatství těžit všichni obyvatelé, a nejen úzká vládnoucí vrstva. Varovným příkladem může být sousední Venezuela, která má sice ropu, ale statisíce lidí z ní uprchly před chudobou a kriminalitou.

Těžba ropy začne v jihoamerické zemi se 750 tisíci obyvateli už v příštím roce. Guayna, kde žije 40 procent lidí pod hranicí chudoby, se může těšit na pohádkové zisky. Číst umí v Guyaně jen 86 procent obyvatel a z každých 1000 narozených dětí umírá 26 už při porodu.

„Přijde rok 2020 a HDP se zvýší o 300 až 1000 procent. To je obrovské. Budete nejbohatší země na polokouli a potenciálně i na světě,“ prohlásil na listopadové recepci v guyanské metropoli Georgetownu tehdejší americký velvyslanec Perry Holloway.

Jak informovala britská stanice BBC, naleziště ropy s kapacitou více než 5,5 miliardy barelů nalezla v pobřežních vodách Atlantiku firma ExxonMobil. Ta by měla do guyanské státní pokladny vyplácet polovinu z ropných zisků poté, co stát splatí náklady na průzkumné vrty. Do roku 2025 by se guyanský HDP měl zvýšit na 13 miliard dolarů (v roce 2016 činil 3,4 miliardy).

Venezuela na kolenou. Jak se nakupuje v zemi, která se ekonomicky zhroutila?

sinfin.digital