Volby měl za zbytečné, teď je chce vyhrát. Stranu Čaputové povede podnikatel, který nesnášel politiku

Adam Kotrbatý

Politickou stranu, z níž vzešla nová slovenská prezidenta Zuzana Čaputová, povede muž, který ještě před pár lety na politiku nadával. Lídrem Progresivního Slovenska se stal podnikatel v IT sektoru Michal Truban. Averze k politice přitom není jediné, co u žhavého kandidáta na příštího premiéra zarazí.

Sjezd Progresivního Slovenska o státním svátku 8. května se nesl v duchu loučení. „Na vaší cestě už s vámi pokračovat nemůžu,“ pronesla v krátké zdravici zvolená prezidentka Čaputová, která byla během letošní kampaně tváří mladé strany. Od ledna loňského roku působila jako místopředsedkyně progresivistů. Po postupu do druhého kola volby se ale funkce vzdala, a když ve finále prezidentského duelu porazila Maroše Šefčoviče, odešla ze strany úplně.

„Progresivní Slovensko a Spolu dnes už nejsou malými stranami na začátku politické cesty, jako tomu bylo před rokem a půl, kdy jsem do Progresivního Slovenska vstupovala. Dnes už za sebou máte velké výsledky v komunálních volbách v Bratislavě a také obrovský podíl na mém výsledku v prezidentských volbách,“ pravila Čaputová.

Íránské ultimátum zahnalo Evropu do rohu, vojenský konflikt by nás bolel

sinfin.digital