Drábová: Německá energiewende popírá zákony fyziky

Německá kancléřka Angela Merkelová včera znovu potvrdila plán Německa přejít nejpozději do roku 2050 na obnovitelné zdroje energie a stát se takzvaně klimaticky neutrální. Podle kancléřky už se nemá vést diskuse o tom, „zda toho Německo dosáhne, ale jak toho dosáhne.“ Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová však v rozhovoru s INFO.CZ německý plán takzvané „energiewende“ zpochybňuje. Tvrdí, že ho není možné uskutečnit bez toho, aniž by lidé vymysleli, jak skladovat přebytečnou elektřinu na „horší časy“.

Už zhruba před deseti lety jste mi řekla, že pokud má nějaká země na světě šanci přejít na ryze obnovitelné zdroje energie, pak je to pouze a jen Německo. Platí to stále?

Ano, na tom se vůbec nic nezměnilo. Pořád si myslím, že jedině Němci mohou díky své mentalitě a ekonomické síle něco podobného dokázat. To ale zároveň neznamená, že to skutečně dokáží.

O německém plánu máte pochybnosti?

Německo stojí podle některých veřejných zdrojů takzvaná energiewende kolem 32 miliard eur ročně, což už samo o sobě ukazuje, že si tuhle změnu může dovolit jen opravdu silná ekonomika. Jedna věc jsou ale peníze a druhá možnosti techniky. A mě prostě ve škole učili tu fyziku trochu jinak, než jak se o ní dnes mluví v souvislosti s německou „energiewende.“

Půr: Kam se za poslední roky posunul ekoaktivismus? Přivazování nahradil právník

sinfin.digital