Guaidóova diplomatka v Praze: Venezuela je narcostát. Lidé kvůli Madurovi jedí odpadky

Adam Kotrbatý

Nouze, chudoba a hlad, který lidi nutí jíst odpadky. Tak líčí současné dění ve Venezuele Tamara Sujú, která před pěti lety získala v Česku azyl a dnes tu působí jako diplomatická zástupkyně vlády prozatímního prezidenta Juana Guaidóa. Ten je podle ní nadějí Venezuelanů na lepší život. „Žádáme o mírovou intervenci, která umožní, aby do země začala proudit mezinárodní pomoc,“ říká pro INFO.CZ, s nímž mluvila po debatě Anglo-americké univerzity v Praze.

Masivní informační a mediální blackout zmařil na přelomu dubna a května naděje venezuelské opozice, která se zatím naposledy pokoušela svrhnout režim Nicoláse Madura. Guaidó nechal osvobodit dalšího opozičního lídra Leopolda Lópeze a tvrdil, že získal podporu armády. Nakonec sám přiznal, že vojáků na jeho straně není dost.

„Od doby, co je Guaidó prezidentem, tu bylo několik signálů z části ozbrojených složek, které na svoji zodpovědnost vyhlásily, že podporují opozici. Měli jsme informace, že lidé v ozbrojených složkách čekají, aby oznámili, že se k podpoře opozice také připojili. Mysleli jsme si, že tato oznámení přijdou 30. dubna nebo 1. května, ale to se zatím nestalo. Výpadek informací zabránil lidem, aby reagovali tak, jak jsme čekali, že budou reagovat,“ vysvětlovala INFO.CZ Sujú.

Opozice ale i dále zkouší přesvědčovat venezuelské bezpečnostní složky, aby přestaly Madura podporovat.

Insider: Politická korektnost se převrátila na jednu stranu, říká český bulvární guru

sinfin.digital