Afrikou obchází teror. Islamisté rozšiřují pole působnosti, počet útoků prudce roste

Milan Rokos

Džihádisté věrní Islámskému státu nebo síti al-Káida jsou v Africe stále aktivnější. První útoky už provedli v Ghaně a Beninu, chystají se i do Senegalu, Toga nebo Pobřeží slonoviny. V oblasti Sahelu neuspěla francouzská operace Barkhane a šíření terorismu nedokáže zabránit ani zvyšující se pomoc Evropské unie.

Tento týden pohřbila Francie své dva hrdiny, 28letého Alaina Bertoncella a 33letého Cédrika de Pierreponta. Oba vojáci zahynuli při osvobozování dvou krajanů unesených na severu Beninu. Záchranná akce, která se odehrávala na území sousední Burkiny Faso, ilustruje současný vývoj v africkém Sahelu: bezpečnostní situace se zde prudce zhoršuje, teroristické skupiny snadno přecházejí hranice a rozšiřují své aktivity do nových území.

Typickým příkladem rostoucího terorismu je právě Burkina Faso. V jednom z nejchudších států Afriky došlo ještě v roce 2015 k pouhým deseti útokům, o rok později jich už ale bylo 70 a loni čtyři stovky. Letos ještě neuplynulo ani pět měsíců a počet útoků se šplhá k dvěma stům. „A nikoho to neznepokojuje! Upozorňujeme na to, vydáváme statistiky, ale nikdo neposlouchá,“ stěžoval si na webu francouzské stanice TV5 Monde Mahamoudou Sawadogo, specialista na bezpečnost v regionu.

Česko dá 26 milionů zemím Sahelu. Mají za ně vybudovat společnou armádu proti teroristům

sinfin.digital