Trump plánuje změnu migrační politiky. Do USA chce pouštět hlavně vzdělané a bohaté

Adam Kotrbatý

Nový imigrační plán amerického prezidenta Donalda Trumpa může narazit na obou stranách politického spektra. Vyplývá to z prvních reakcí na detaily, které o návrhu na změny v migrační politice USA přinesla zámořská média. Trumpův plán se přitom zřejmě stane středobodem jeho kampaně za znovuzvolení do Bílého domu.

Trump reformu migrační politiky, na níž měsíce pracoval jeho zeť a poradce Jared Kushner, představil ve čtvrtek odpoledne amerického času. Body, o nichž referovala americká média již ve středu, ale vyvolaly nesouhlasné reakce u liberálů i konzervativců. Každé ze stran se nelíbí něco jiného, ve výsledku ale jejich postoj snižuje šance na přijetí Trumpova návrhu.

Ten by měl zahrnovat změnu v přístupu k legální migraci. Nově by nemělo být prioritou spojovat rodiny, ale rozhodovat podle pracovních schopností a vzdělání uchazeče. USA nyní každý rok udělují trvalý pobyt zhruba milionu lidí. Číslo by mělo zůstat stejné i po reformě, změnit by se měla struktura úspěšných žadatelů.

Migranti s titulem a prací

Jen 12 procent ze zmíněného milionu teď získává trvalý pobyt na základě dovedností typu schopnosti uplatnit se na trhu práce nebo dosaženého vzdělání. Více než polovina lidí získá právo zůstat v USA, jelikož v zemi žijí jejich rodinní příslušníci. Trump by chtěl poměr obrátit. První zmíněná kategorie by měla nově pokrýt asi 60 procent legálních přistěhovalců.

ANALÝZA: Jaromír Soukup hraje s Číňany hru, kterou zatím nemůže prohrát

sinfin.digital