Novotný: Asad a Rusko chtějí po Západu peníze na obnovu Sýrie, kterou předtím sami zničili

Pavel Novotný

KOMENTÁŘ PAVLA NOVOTNÉHO | Spojené národy odhadují, že rekonstrukce válkou poničené Sýrie bude stát zhruba 250 miliard dolarů, což odpovídá čtyřem českým státním rozpočtům. Nejvyšší odhady však naznačují, že bude nutné vynaložit až 400 miliard. Kdo tuto sumu zaplatí? A co za ní (ne)získá? 

Bylo, nebylo… Za horami, řekami a Středozemním mořem panuje cynický, násilnický sultán. Lid, který trpí drzostí, zlodějnami a krutostí jeho rádců, najde odvahu a pokusí se tyrana svrhnout. Ten se nedá a pošle na poddané své pochopy. Když mu dochází síly, obrátí se na zpupné šáhy z nedalekých říší a společně rozmetají rebelující království na prach. Část rolníků uteče do svobodných zemí, další se v zoufalství spojí s (islamistickým) drakem, zatvrdí srdce a pustí se do předem prohraného boje.

Nejde o začátek tragické fantasy, ale stručné dějiny Sýrie po roce 2011. Ty pokračují takto: sultán Bašár Asad zjistí, že jeho říši – už před válkou pro investory vzhledem k politické i hospodářské nesvobodě málo atraktivní – je nutné znovu vybudovat. Zpupní spojenci, šáhové z Ruska a Íránu, umějí ničit a touží obsazovat, peníze ale dát nechtějí. Ani je nemají. Co udělá vypočítavý sultán a jeho spojenci, kteří spojenými silami zemi zničili? Požádají panovníky vzdálených, bohatých států, kteří navíc přijali od nich uprchlé rolníky, aby obnovu království i sultánovi politické moci zaplatili…

Syrská opozice vyzývá arabské země, aby se neusmiřovaly s Asadem. Zločincem zůstane navždy, připomíná

sinfin.digital