„Americký Tálibánec“ je na svobodě. Za mřížemi byl 17 let, teď se řeší, co s ním

Adam Kotrbatý

Po 17 letech vězení vyšel ve Spojených státech na svobodu John Walker Lindh – muž, který navštěvoval výcviková centra al-Kájdy a podílel se na vězeňském povstání, při němž zahynul agent CIA. Byl prvním americkým občanem, který v USA skončil za mřížemi v rámci takzvané války proti teroru. Jeho propuštění vyvolává debaty, jak se má společnost vypořádat s teroristy, kterým vyprší jejich tresty.

John Lindh opustil federální věznici v Indianě po 17 letech. Původně si měl odsedět 20 roků, ale za „dobré chování“ jej podmínečně propustili dřív. „Z mnoha důvodů to vnímám jako nespravedlnost. Podílel se na vězeňském povstání, které vedlo ke smrti mého otce. Nedomnívám se, že by teroristé jako on měli být oceňováni za vzorné chování,“ nesouhlasí s propuštěním Alison Spannová, dcera agenta CIA, jenž zemřel v roce 2001 v Afghánistánu.

Johnny Spann sloužil ve věznici, v níž tou dobou pobýval i Lindh. Ten odešel do Afghánistánu poté, co v roce 2000 konvertoval k islámu. V zemi navštěvoval výcvikové tábory al-Káidy. Do vězení, kde jej vyslýchala CIA, se dostal v roce 2001. Krátce po teroristických útocích z 11. září zorganizovali vězni povstání, při němž Spann zemřel. Lindh následně zamířil před soud ve Spojených státech.

Novotný: Asad a Rusko chtějí po Západu peníze na obnovu Sýrie, kterou předtím sami zničili

sinfin.digital