Osud Krymu závisí jen na situaci v Rusku. Putin nebude navěky prezidentem, říká ruský novinář

Eliška Kubátová

„Řekl bych, že to je nevyhnutelná součást mojí práce. Pokud se snažíte získávat utajené informace a dokumenty, logicky to k vám přitahuje pozornost lidí, kteří nemají zájem o to, aby byly tyto informace veřejné. Vím, že je můj telefon odposloucháván a sledují mě i na ulici,“ říká ruský novinář Anton Namliuk, který píše o Krymu a procesech vedených proti odpůrcům ruské anexe. Během svých cest na Krym byl už mnohokrát vyslýchán, stále se mu ale daří, aby se ruské tajné služby nedostaly k jeho otiskům prstů nebo technice. Jak? A kdy se podle něj Krym vrátí pod ukrajinskou kontrolu? I o tom hovořil v rozhovoru, který poskytl pro INFO.CZ.  

V březnu to bylo pět let, co Ukrajina, Evropa i celý svět sledovaly, jak Vladimir Putin podepisuje smlouvu o připojení Krymu k Ruské federaci. Kde jste byl tehdy vy? Už tehdy jste situaci na Krymu jako novinář pokrýval?

Ještě ne. Tehdy jsem se jako novinář angažoval na Donbasu, věnoval jsem se válečným tématům a problematice běženců. Pak jsem se zabýval soudní žurnalistikou a psal jsem o soudních procesech s Olegem Sencovem nebo Nadijou Savčenkovou. Na Krym jsem přijel až v roce 2016.

Události z roku 2014 jsem tedy sledoval zvenčí. Jak ale postupem času začalo vycházet na povrch stále víc informací a dotčené osoby začaly otevřeně mluvit o tom, co se na Krymu děje a jak to všechno probíhalo, obraz ruské anexe Krymu se stával stále celistvějším. Například z jednoho soudního procesu vyplývá, že když se v roce 2014 Krymští Tataři a aktivisté snažili zabránit legitimizaci procesu anexe, postavily se proti nim ruské soukromé vojenské společnosti, které jsou momentálně aktivní například v Sýrii.

Turecko selhalo a nezabránilo nástupu islamistů v Sýrii k moci, teď lidé nemají kam utéct

sinfin.digital