Peking sahá ve sporu s USA po mocném kalibru. Může omezit vývoz vzácných zemin, varují čínské noviny

adk

Čínská odveta v obchodní válce s USA dostává o něco jasnější podobu: na cla zavedená Spojenými státy by země mohla zareagovat omezením exportu kovů vzácných zemin. Peking je jejich největším vývozcem do USA a v tomto byznysu představuje ústředního hráče. Snížení vývozu by mělo dopad na řadu klíčových odvětví. Vzácné zeminy jako Skandium nebo Yttrium se využívají například pro výrobu baterií do hybridních automobilů a elektromobilů, pro vojenské vybavení ale i při produkci iPhonů.

Ačkoli čínská vláda omezení exportu vzácných zemin ještě oficiálně neoznámila, tamní média o této možnosti čile informují. Vše odstartovala návštěva prezidenta Si Ťin-pchinga na místech, kde se zeminy těží. Ta přiživila dosavadní spekulace, že právě tudy se Čína bude při očekávané odvetě proti USA ubírat. 

„USA nepochybně chtějí využívat produkty vyrobené z čínských vzácných zemin k útoku a potlačení čínského rozvoje. Čínský lid toto nikdy nepřijme! Radíme americké straně, aby nepodceňovala schopnost čínské strany bránit práva na svůj rozvoj a své zájmy. Neříkejte, že jsme vás nevarovali,“ napsal Lidový deník, což jsou oficiální noviny čínské komunistické strany.

Disident Rejchrt: Babiš si nakradl, pro lidi je to fajn chlap. Dnes už nevadí ani normalizace

sinfin.digital