Izraelský expremiér Barak pro INFO.CZ: Válka s Íránem nebude. Pokud ano, USA udeří rychle a tvrdě

Pavel Novotný

Jeho život kopíroval dějiny Izraele, ve kterém se propracoval až do nejvyšších pater moci. Bojoval ve speciální jednotce, zachraňoval unesené rukojmí v Ugandě a v ženském oděvu útočil na palestinské bojovníky. Stal se šéfem generálního štábu a posléze premiérem. Teď je propagátorem konopné medicíny a podnikatelem v oblasti kybernetické bezpečnosti. Ehud Barak (77) poskytl INFO.CZ exkluzivní rozhovor, celý jej zveřejníme v pátek.

Politického důchodu si užívá a nic na tom měnit nehodlá. Do Prahy tentokrát dorazil už jako byznysmen, který zastupuje firmy zabývající se kybernetickou ochranou a léčebným využitím konopí. Coby legenda izraelské politiky prošel doširoka otevřenými dveřmi jak k premiérovi Andreji Babišovi, tak ministru vnitra Janu Hamáčkovi. Pro nabídku nástrojů kybernetické obrany českým úřadům a státním bezpečnostním agenturám ideální kombinace. „Celý svět zaznamenává dramaticky vyšší výskyt kybernetických útoků a podle našich analýz se situace do budoucna ještě zhorší,“ odůvodňuje nabídku penzionovaný generálporučík.

S předsedou české vlády ale někdejší izraelský premiér hovořil také o (léčebných) účincích konopí, i když prý jen obecně. Pokud však Barakův obchodní společník a ex-velitel izraelských kybernetických jednotek Yaron Rosen při rozhovoru s INFO.CZ položertem konstatoval, že někdy je v Izraeli „potřeba kouřit, aby člověk situaci pobral“, český občan si svou porci konopí zaslouží neméně. „U nás navazujeme na dlouhou tradici. Najdou se tací, podle kterých už naši proroci kouřili marihuanu. Nemluvě o mladém Židovi, který se rozhodl chodit po vodě,“ konstatoval s překvapivě vážnou tváří Barak.

Navzdory novým obchodním výzvám ovšem Barak zůstává vojákem. A politikem. Jako takový se domnívá, že navzdory rostoucímu napětí mezi USA a Íránem nedojde mezi těmito dlouholetými rivaly ke klasické, dlouhé a přímé válce. Podle něj však nelze zcela vyloučit, že USA provedou „izolovaný, chirurgicky přesný útok na vybrané íránské cíle, nejspíše na místa spojená s jaderným programem.“ Bývalý ministr obrany židovského státu má zřejmě na mysli jednorázovou akci (kupříkladu) toto typu, jakou letectvo jeho státu podniklo v roce 1981, kdy se vydalo nad Irák zničit jaderný reaktor Osirak. (Barak sám tehdy v armádě sloužil). Tendenci k takovému řešení v případě Íránu nyní vykazují i někteří vlivní lídři americké administrativy, jmenovitě pak prezidentův poradce pro národní bezpečnost John Bolton, konstatoval v rozhovoru pro INFO.CZ Barak.

sinfin.digital