Trump přijíždí do rozbouřené Británie. Pokárá za Huawei a sejde se s královnou

Adam Kotrbatý

Americký prezident Donald Trump míří na první státní návštěvu Velké Británie. Do země přijede uprostřed brexitového chaosu i zhoršujících se vztahů mezi USA a Spojeným královstvím. Očekává se, že bude dál tlačit, aby britská vláda změnila svůj postoj k zapojení čínské firmy Huawei do stavby 5G sítí.

Když Trump mířil do Londýna na loňskou pracovní návštěvu, uvítaly jej protesty, jejichž symbolem byl sám Trump v podobě nafukovacího ukřičeného dítěte. Stejné by to mělo být i letos. A neměnné budou také politicko-diplomatické kulisy.

Británie se už tři roky pere s důsledky rozhodnutí voličů, kteří v referendu v roce 2016 odhlasovali odchod z Evropské unie. Jenže ani dva měsíce po původním datu brexitu není jasno, kdy Británie společenství opustí. Parlament opakovaně neschválil dohodu, kterou vyjednala premiérka Theresa Mayová. Zároveň ale nenastínil žádný plán, podle něhož by se země měla ubírat. EU prozatím odmítá jednání znovu otevřít. A Mayová navíc oznámila, že 7. června – jen dva dny po Trumpově odjezdu – ve funkci skončí.

Expremiér Barak pro INFO.CZ: Blízký východ je tvrdý, Izrael je nejsilnější a musí to tak zůstat

sinfin.digital