USA přitvzují vůči Googlu a Facebooku. Kongres zahájil další šetření, podezírá je z monopolu

Adam Kotrbatý

Spojené státy zesílily tlak na technologické giganty. Justiční výbor Sněmovny reprezentantů oznámil, že začne prošetřovat Google a Facebook kvůli podezření z monopolního postavení na trhu. Kongres se tak přidává k ministerstvu spravedlnosti a vše může vyústit v bezprecedentně rozsáhlé tažení proti internetovým gigantům. Co se bude dít a jaký dopad to může mít na dotčené firmy?

Kdo chce Google a Facebook vyšetřovat?

Na technologické giganty míří jak američtí zákonodárci, tak exekutiva. Justiční výbor Sněmovny reprezentantů, konkrétně jeho antimonopolní podvýbor, chce prověřit, zda Google a Facebook nepředstavují monopol, který omezuje konkurenci. Zákonodárci mají podezření, že firmy mohou soupeře na trhu ze své dominantní pozice úmyslně poškozovat, případně skupovat, a získávat tak neférovou výhodu proti ostatním.

Druhé vyšetřování vede ministerstvo spravedlnosti. V jeho rámci se zaměřuje na Google a jeho roli na trhu s online reklamou. I tady v první řadě úředníci zkoumají, zda společnost není monopolním hráčem. Pod drobnohledem amerických úřadů jsou také Amazon nebo Apple.

Česko je země velkostatkářů Babišova střihu. Sklízíme dědictví komunismu

sinfin.digital