Naděje v saúdského prince MBS padly. Svoboda je v nedohlednu, reformy váznou a kati o práci nepřišli

Pavel Novotný

Stal se nejpopulárnějším princem arabského Zálivu. Zkratka MBS, kterou prý vymyslela a zpopularizovala najatá marketingová společnost, vyvolávala naději nejen mezi poddanými saúdské monarchie, ale i ve světě. Média skloňovala slova jako otevřenost, tolerance, byznys a (větší) svoboda. Korunní princ Mohamed bin Salmán (34), který v Rijádu fakticky vládne, však na mnohé z proklamovaných cílů zapomněl. Čeho tedy po faktickém nástupu do čela monarchie dosáhl? 

Když předloni na podzim mladý princ nabídl ženám řidičské průkazy, byl veleben bezmála jako reformátor. I proto je stěží pochopitelné, že některé aktivistky za právo žen na řízení dosud zůstávají za mřížemi. A jiné byly propuštěny až zkraje letošního roku. Odpověď nabízejí lidé z okolí následníka trůnu. „Saúdové mu přezdívají Otec nábojů,“ píše The New Yorker s odkazem na princovu prchlivou i násilnickou povahu. Podle znalců saúdské monarchie si MBS nechá poradit snad jen od královského otce. A to prý pouze se skřípěním zubů.

Jinými slovy: princ chce o všem rozhodovat sám a jakoukoli iniciativu, i když jde jeho názorům naproti, považuje za nebezpečnou.

Trump prodal Saúdům zbraně za miliardy dolarů. Kongresu navzdory, zákonodárce prostě obešel

sinfin.digital