Trump hazarduje s vlastní důvěryhodností. Cla pro Mexiko kritizují i jeho spojenci

Adam Kotrbatý

Spojenému království slibuje fenomenální obchodní dohodu, je ale otázka, zda se Velká Británie může na slova amerického prezidenta Donalda Trumpa spolehnout. Podobně Trump mluvil i o smlouvě USMCA mezi Spojenými státy, Kanadou a Mexikem. Jen pár měsíců po jejím podpisu přitom prezident hrozí Mexiku cly, což vyvolalo dosud největší konflikt mezi Bílým domem a republikánskými zákonodárci.

Republikáni v Senátu Trumpa v úterý varovali, že jeho plán zavést cla nepodpoří. Prezident minulý čtvrtek pohrozil, že pokud Mexiko neomezí počet migrantů, kteří proudí do USA, uvalí pětiprocentní cla na dovážené zboží. Ta by se měla stupňovat, až by v říjnu zakotvila na 25 procentech.

„Chci, abyste to vzal zpět. Neuslyšíte ani jediné ano,“ ohradil se proti Trumpovu plánu ostře texaský senátor Ted Cruz. Právě na Texas, který s Mexikem sousedí, by cla tvrdě dopadla. Nejvyšší 25procentní tarif by se vztahoval na dovoz zboží do tohoto státu za téměř 27 miliard dolarů. Cruz záměr dokonce označil za zvýšení daní Texasanů v celkové hodnotě 30 miliard dolarů. „Není žádný důvod, aby texaští farmáři, rančeři, výrobci a malí obchodníci platili cenu těchto nových daní,“ dodal Cruz.

Podobně mluvil i druhý republikánský senátor za stát Texas John Cornyn. „Držíme si zbraň u naší vlastní hlavy,“ podivil se Trumpovu plánu.

Vážné dilema. Je v pořádku nechat zemřít 17letou dívku, která neměla smrtelnou nemoc?

sinfin.digital