Zuzana Čaputová složila slib, Slovensko má první prezidentku v dějinách

paw

Vítězka slovenských prezidentských voleb Zuzana Čaputová se krátce po poledni ujala se nejvyšší státní funkce. Stalo se tak první ženou v úřadě slovenského prezidenta. Pětačtyřicetiletá právnička složila slib do rukou šéfa ústavního soudu.

Zpravodaj agentury ČTK připomíná, že slavnostní schůze se kromě poslanců, členů vlády a bývalých prezidentů země zúčastnili také diplomaté, i když jiní zahaniční hosté pozváni nebyli. Při příjezdu Čaputové k místu konání část přítomné veřejnosti tleskala, ozvaly se ale údajně také ojedinělé výkřiky „hanba“.

Ve svém inauguračním projevu neokoukaná politička prohlásila, že „nepřišla vládnout, ale sloužit“. Připomněla, že chce pracovat pro blaho všech občanů - tedy jak etnických Slováků, tak příslušníků národnostních i etnických menšin. Dostala se i k důležitosti západního ukotvení Slovenska. „Členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci je naší svobodnou polistopadovou volbou,“ konstatovala patrně v narážce na izolacionistické tendence sílící krajní pravice. A dodala, že „nevelkému státu ve středu Evropy se nemohlo přihodit nic lepšího než patřit do společenství, které spojuje ekonomickou prosperitu se sociální solidaritou“.

Nová hlava slovenského státu plánuje už v příštím týdnu navštívit Česko. Dodrží tak tradici, podle které je první oficiální cestou ať již slovenského, či českého prezidenta právě druhá republika někdejšího Československa.

sinfin.digital