Islamisté jsou jako Le Penová. Stejní, jen mění taktiku, říká muž, jenž mapuje oběti války

Milan Rokos

„Alžířané mají nyní společného nepřítele, o svržení nynějšího režimu stojí všichni. Co bude ale dál? Je to jako s podporou národního týmu ve fotbale – všichni mu fandí, pak se ale zase vracejí k svým týmům, a to už je něco docela jiného,“ upozorňuje na rizika současného dění Nazim Mikbál, jehož otce zavraždili v 90. letech islamističtí teroristé. Nevylučuje přitom, že by svobodné volby nemohli vyhrát islamisté.

Jeho otci v 90. letech islamisté opakovaně vyhrožovali, v březnu 1994 se ho pokusili zabít. Sajíd Mikbál nejprve unikl, o pár měsíců později ho už ale dvě kulky teroristů zasáhly do hlavy. Slavný novinář se tak stal jednou z mnoha obětí takzvaného černého desetiletí, v němž v devadesátých letech zuřila v Alžírsku občanská válka.

Mikbálův syn Nazim nyní ve své rodné zemi supluje práci historiků, kteří se kvůli kontroverznímu zákonu o amnestii zločiny z devadesátých let nezabývají. Nazim Mikbál mapuje anonymní oběti tehdejšího konfliktu a obnovuje tak historickou paměť svého národa. Data, k nimž se dostal, mu pomohla i vystudovat sociologii.

Inspirace z židovského státu

„Inspirovalo mě židovské pátrání po obětech holokaustu. Oni dokázali identifikovat asi tři miliony obětí, my tady v Alžírsku mluvíme o 200 tisících obětech, aniž víme, zda jsou skutečně mrtví a o koho jde. Tak jsem si řekl, že se pokusím vytvořit jmenný seznam obětí u nás a pracovat tak na národní paměti,“ vypráví v alžírské kavárně Isly.

5771711:article:true:true:true

Mikbál pracuje s archivy, čerpá například z dobového tisku a výpovědí pamětníků, ale i z mnohých webů včetně těch islamistických. Svou práci dělá ve volném čase, když přijde po 16. hodině domů z práce v PR agentuře. Honorář za ni žádný nemá, naopak si musí dávat pozor, aby se nedostal do konfliktu se zákonem – Alžírsko totiž v roce 2005 schválilo zákon o amnestii, který nařizuje udělat tlustou čáru a nezabývat se tím, co se dělo v minulosti. Dělá to proto nepřímou cestou, mluví pouze o obětech, které byly zabity.

„Vzhledem k tomu, že mu zavraždili otce, ho režim nechává na pokoji. Vypadali by před lidmi špatně, když nedokázali jeho otce ochránit, a ještě by pronásledovali syna,“ říká mi později jeden z Nazimových přátel.

INFO.CZ v Alžírsku: „Prezident prodal zemi pod stolem, vládne nám mafie s konty ve Švýcarsku“

sinfin.digital