Trump vyrazil za obhajobou. Vymstít se mu může to, co ho minule vyneslo nahoru

Adam Kotrbatý

Americký prezident Donald Trump oficiálně vykročil za znovuzvolením. Ve dvě hodiny ráno středoevropského času v Orlandu na Floridě oficiálně zahájil kampaň. Před dvacetitisícovým davem slíbil „udržet Amerikou vlikou“. Je to ryzí formalita. Ve skutečnosti Trump vede kampaň v reálném i virtuálním světě takřka nepřetržitě. Do karet mu zatím hraje rostoucí ekonomika i silně polarizovaná společnost. Obojí se ale nakonec může otočit proti němu. Volby budou příští rok v listopadu.

Když před třemi lety sjížděl Donald Trump z eskalátorů své Trump Tower, mnozí jeho kandidaturu považovali za bláznivou atrakci, která jen zpestří ten skutečný souboj o Bílý dům. Trump ale zvítězil a během necelých dvou a půl roku ve funkci razantně promluvil do globálního i vnitrostátního dění. Ať už šlo o vyšetřování vlivu Ruska na prezidentské volby nebo o řešení migrace, všude bylo středobodem jméno excentrického byznysmena.

Pro samotného Trumpa to bylo období nesmírně turbulentní a zásadní roli v něm hrály i neustávající změny jeho týmu. Prezidentskou politiku bezesporu formovali právě lidé kolem Trumpa a z jejich odchodů a příchodů lze vyčíst zásadní obraty v jeho politice.

Půr: Krize Smartwings. Skutečná šance na záchranu je jen jedna a žádá politickou podporu

sinfin.digital