Experti varují: krize bydlení může spustit novou revoluci, Němcům bude za 10 let chybět milion bytů

Řada velkých revolucí i společenských změn v minulosti vycházela z nerovnoměrného vlastnictví půdy. Někteří němečtí ekonomové tvrdí, že pokud s tím politici něco neudělají, hrozí nyní podobná revoluce kvůli přístupu lidí k bydlení. Rostoucí ceny nemovitostí i výše nájmů totiž údajně vracejí společnost do dob feudalismu.

Tak by se alespoň s trochu nadsázky daly nazvat majetkové přesuny v Německu v posledních deseti letech. Studie Univerzity v Bonnu (Uni Bonn) dospěla k závěru, že za posledních deset let stouply ceny nemovitostí ve velkých německých městech, jakými jsou Berlín, Hamburk či Mnichov o 90 %. Tento nárůst zároveň přispěl k tomu, že se od roku 2011 zvedla celková hodnota majetku všech Němců o 3 biliony EUR (76 bilionů korun). Má to ale háček.

Protože chudší polovina obyvatel Německa vlastní jen 3 % nemovitostí v zemi, profituje ze stavebního boomu a zvyšujících se cen domů deset procent těch nejmovitějších. Desetině nejbohatších Němců totiž patří 60 % nemovitého majetku. „Boom nemovitostí prostě dělá z bohatých ještě bohatší,“ napsali v závěru studie její autoři Moritz Schularick, Till Baldenius a Sebastian Kohl. Také vyšší střední třída si kvůli růstu cen polepšila. Její celkový majetek stoupl na posledních deset let o zhruba polovinu na takřka 400 000 EUR (10,3 milionu korun).

Souboj ekonomů: Jak řešit krizi s předraženými byty a pomohlo by zastropování nájemného?

sinfin.digital