Sultánův debakl. Prohrané volby v Istanbulu mohou nastartovat Erdoganův pád

Pavel Novotný

Opakované městské volby v Istanbulu opět vyhrála opozice, která se tak po čtvrtstoletí ujímá vlády nad suverénně největším i ekonomicky dominantním tureckým městem. Hlasování, které se konalo znovu po nátlaku vládnoucí partaje AKP prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, s jasným náskokem vyhrál sekulární kandidát. Jinými slovy: pokud byly březnové výsledky pro Erdogana pohlavkem, tyto jsou ranou do zubů.

Vítěz minulého hlasování Ekrem Imamoglu ze sekulární Republikánské lidové strany (CHP) v opakovaném klání obdržel 54 procent hlasů. Erdoganův muž a poslední premiér země Binali Yildirim získal 45 procent.

V březnu volby dopadly těsně, rozdíl mezi oběma politiky činil pouhých 0,16 procentního bodu. Toho Erdogan spolu se svou AKP využili a po sérii stížností se domohli nového hlasování. Mnozí obyvatelé města teď ale v březnu zvoleného primátora podrželi. „Zachránili jsme pověst turecké demokracie,“ řekl na jejich adresu Ekrem Imamoglu podle stanice al-Džazíra. Pro server Hürriyet Daily News nový lídr radnice konstatoval, že opakované hlasování „vyhrálo celé Turecko, nikoli jen jedna strana“. A přidal politiky oblíbený slib, že se ke všem voličům bude chovat stejně.

Turci uštědřili Erdoganovi ve volbách tvrdý políček. Další „pohroma“ může brzy následovat

sinfin.digital