Třetí schůzka Trumpa s Kimem přišla nečekaně. Co se bude dít dál?

Adam Kotrbatý

Nečekané setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem může odstartovat další kolo snah o denuklearizaci Korejského poloostrova. Oba státníci si navzdory krachu předchozího jednání v Hanoji pochvalovali vzájemné vztahy a Trump pozval Kima na návštěvu Washingtonu. Jak ke schůzce došlo a co bude znamenat? Přinášíme základní otázky a odpovědi.

Jak k setkání Trumpa s Kimem došlo?

Schůzka, která nebyla podle dostupných zdrojů v plánu, se zrodila velice rychle a netradičně. Zatímco klasicky předchází setkání hlav států dlouhé týdny či měsíce diplomatických jednání, nyní to vypadá, že se vše zrodilo během summitu skupiny G20 v japonské Ósace. Trump v sobotu tweetoval, že by se mohl s Kimem setkat v pohraniční demilitarizované zóně, „potřást mu rukou a pozdravit jej“.

K tomu nakonec skutečně došlo. Co víc, Trump využil Kimovy nabídky a stal se prvním americkým prezidentem, který navštívil Severní Koreu. Byť na území komunistické diktatury udělal jen pár kroků. Kim s Trumpem se navíc setkali i s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Také toto setkání je historicky výjimečné.

Česko odmítlo socialistu v čele EU. Hra o unijní trůny skončila krachem a další je na obzoru

sinfin.digital