Pohroma pro ekologii i evropské zemědělce. Dohoda EU s jihoamerickými státy děsí obě strany Atlantiku

rok

Proti obchodní dohodě mezi Evropskou unií a jihoamerickými státy Mercosur se bouří francouzští zemědělci i ekologové. Brazilci se zase obávají, jak bude evropské konkurenci čelit jejich průmysl.

Historická chvíle. Těmito slovy popsal v pátek 28. června šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker podpis dohody mezi EU a státy Mercosur (Brazílie, Argentina, Paraguay a Uruguay). Kritika, která se vůči dohodě v následujících dnech strhla, ale ukazuje, že odcházející Komise za sebou zanechává dar, který se mnohým šéfům vlád a států nemusí vůbec líbit.

Francouzský prezident Emmanuel Macron nyní čelí tlaku ze strany zemědělců, ekologů i části opozice, kteří považují dohodu za nepřijatelnou. Macrona, který se prezentuje jako vůdce, jenž se snaží o záchranu planety, tak čeká boj o veřejné mínění, pro nějž je boj s klimatickými změnami stále důležitějším tématem.

Bolsonaro se má držet Pařížské dohody

„Vždy jsem říkal, že obchodní dohoda je dobrá pro naše podniky a pracovní místa. Tato dohoda nám umožní otevřít zemědělské a průmyslové trhy a ochrání naše geografická označení,“ prohlásil 29. června na tiskové konferenci v japonské Ósace. „V této fázi je dohoda dobrá,“ pochvaloval si s tím, že donutí brazilského prezidenta Jaira Bolsonara zůstat u Pařížské dohody o klimatu – na rozdíl od šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, který od ní odstoupil.

Zbraň pro každého a kácení pralesů. Co vše už zavedl brazilský „Trump“ Bolsonaro?

sinfin.digital