Vyzve Trumpa na boj o Bílý dům žena? Debaty zamíchaly prezidentskými kartami u demokratů

Adam Kotrbatý

Amerika má za sebou první dvě debaty uchazečů o prezidentské křeslo za Demokratickou stranu. Konaly se minulý týden a napověděly, kudy se bude ubírat vývoj v příštích měsících. Na čele se osamostatnila silná čtveřice, která si udržuje náskok před zbytkem pole. Posílily hlavně dvě ženy – Kamala Harrisová a Elizabeth Warrenová. Naopak do potíží se dostali dosavadní favorité Joe Biden a Bernie Sanders. Proč tomu tak je a co to znamená?

Trend ukázaly hned dva průzkumy veřejného mínění. Agentura Morning Consult siec stále vidí jako favorita Bidena s 33procentní podporou, za ním je Sanders s 19 procenty. Harrisová s Warrenovou shodně nasbíraly 12 procent příznivců. Data Morning Consult ale svědčí o tom, že zatímco Biden přišel ve srovnání s předchozím šetřením o pět procentních bodů, Harrisová o šest posílila.

Ještě hůře dopadl pro dosavadní favority čerstvější výzkum agentury SSRS pro televizní stanici CNN. V něm má Biden na prvním místě 22 procent, druhá je Harrisová se 17 procenty, třetí Warrenová má 15 procent a čtvrtý Sanders 14 procent. Biden a Sanders oproti květnovému průzkumu stejné agentury ztratili 10, respektive 4, procentní body, Harrisová posílila o 9 a Warrenová o 8 procentních bodů.

Vydal se Írán na cestu k jaderné zbrani? Otázky a odpovědi na ožehavé blízkovýchodní téma

sinfin.digital