Někteří sedláci v Rakousku vyhánějí psy z Alp. Kvůli útokům krav

Soudní rozsudek, jenž přiznal odškodné příbuzným ženy, kterou zabila kráva na jedné alpské pastvině, začíná mít první důsledky. Na některé horské louky v Rakousku už se totiž nově nedostanou turisté se psy. 

Zákaz vstupu psů na dvě turistické stezky mezi horskými pastvinami vyhlásilo pět majitelů pozemků v okolí Schladmingu, další ale zřejmě budou přibývat. Se zákazem totiž souhlasí i místní samospráva a turistická centrála. „Je to výstřel z luku, snad něco změní,“ řekl agentuře APA šéf turistické centrály ve Schladmingu Hansjörg Stocker.

Stejně jako v jiných případech se jedná o turistické stezky přes soukromé pozemky, které, jak je v Alpách zvykem, mohou ale vedle pasoucích se krav běžně užívat i turisté. Tuhle letitou symbiózu však narušil letos v únoru soud v Innsbrucku, který v zatím nepravomocném rozsudku přiznal odškodné příbuzným pětačtyřicetileté Němky, zabité v roce 2014 v Tyrolích rozzuřenou krávou. Podobné tragédie se občas stávaly a stávají, a to v naprosté většině v souvislosti s tím, že turisté se na loukách procházejí se psy. Kráva, zvlášť pokud má telata, se v přítomnosti psa cítí ohrožená a může zaútočit i na člověka.

Elektroauta mohou od pondělí v Rakousku jezdit rychleji než běžná

sinfin.digital