Francie má co vysvětlovat. Protitankové rakety za miliony, které koupila od USA, se našly u libyjských rebelů

rok

Americké rakety, které si koupila Francie, skončily v rukách libyjských rebelů bojujících pod vedením generála Chalífy Haftara proti mezinárodně uznávané vládě v Tripolisu. V úterý o tom informoval deník The New York Times s odvoláním na americké ministerstvo zahraničí.

Čtyři protitankové rakety typu Javelin, které se obvykle prodávají jen blízkým americkým spojencům, objevily v červnu libyjské vládní jednotky v povstaleckém táboře ve městě Gherján v horách jižně od Tripolisu. Každá z raket stojí více než 170 tisíc dolarů (asi čtyři miliony korun) a dokáže ničit tanky, které v libyjských pouštích operují.

To, že by Paříž předala nakoupené zbraně Haftarovým vojákům, v úterý odmítl francouzský vojenský poradce, který si nepřál být jmenován. Paříž by tak porušila nejen obchodní dohodu s USA, ale i zbrojní embargo, které na Libyi uvalila Organizace spojených národů.

Původ zbraní potvrdila i Francie

Původ raket zkoumalo v posledních dnech americké ministerstvo zahraničí. Po analýze výrobních čísel dospělo k závěru, že šlo skutečně o zbraně prodané Francii, která Haftara podporovala. Paříž se na nákupu 260 raket Javelin dohodla s Washingtonem v roce 2010.

Novotný: Hra tajných služeb? „Macronovi agenti“ jeli do Libye svrhnout s Haftarem vládu

sinfin.digital